Välkommen till sport bettingens värld

Välkommen till sport bettingens värld

Du har nu tagit steget och bestämt dig för att börja betta?! Välkommen in till den underhållande världen som sports betting innebär. Innan du sätter igång med din betting finns det en del saker du ska tänka på. Vi har försökt skapa en komplett guide till dig som gör att du får mer “kött på benen” innan du ska ut och prova vingarna hos ett spelbolag.

Tänk på detta när du ska välja ett spelbolag

När du ska välja ett spelbolag finns det flera saker att tänka på. Först och främst ska du välja en bettingsajt med svensk spellicens. Sedan 1 januari 2019 är det krav på att ha svensk licens för att få bedriva verksamhet i Sverige. Välj alltid ett casino med svensk licens!

Andra saker att titta på är hur stort utbudet är i sportsbooken, hur höga odds spelsidan har och om det finns bra live betting och live stream. Dessutom bör det alltid finnas svensktalande support så att du kan kommunicera på ditt egna språk. Till sist ska du se att hemsidan laddar snabbt, är användarvänlig och har en tillräckligt skön design för att du ska känna dig komfortabel att spela här.

Tips till dig som börjar med sports betting

Det första tipset är att alltid ha kul när du bettar. Spela aldrig för summor du inte har råd att förlora och märker du att bettingen påverkar dig eller din omgivning negativt skall du sluta direkt.

Se också till att endast lägga bets där du anser att oddset är bra. Tycker du att oddset är för lågt (d.v.s att det oddset inte speglar det sannolika utfallet på ett positivt sätt) ska du strunta i att spela. Ett bra odds är när du tror det är större chans att ett lag vinner än vad oddset visar.

Populära sporter att betta på

Här går vi igenom några av de populäraste sporterna man bettar på. Under senare år har det kommit en stor ökning av spelbolag som erbjuder sina gäster sportbook och många spännande sporter att spela på.

Fotboll

Fotbollen är utan tvekan nummer ett i sport bettingens värld. Om det finns 2000 marknader på ishockey erbjuder fotbollen 85,000, så skillnaden är stor. Vill du betta på Allsvenskan eller de lägre divisionerna inom svensk fotboll är det bra att välja en svensk bettingsajt eftersom de har störst utbud. De internationella sidorna har mest utländska kunder vilket gör att utbudet på svensk fotboll inte är lika stort. I Sverige är Premier League den liga som flest gillar att betta på men även de andra toppligorna i Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland lockar. Precis som de största Europeiska turneringarna som Champions League och Europa League. Ingen av nyss nämnda turneringar eller ligor har dock något att sätta emot när det kommer till fotbolls VM, det överlägset största evenemanget att betta på.

En populär marknad inom betting på fotboll är 1X2 där du spelar på att hemma- eller bortalaget vinner, eller att matchen slutar oavgjort. Även över/under antal mål, kort eller hörnor kan du betta på. Totalt brukar en fotbollsmatch innehålla över 100 olika marknader vilket gör att du har flertalet alternativ.

Ishockey

I Sverige är Ishockey den näst största sporten när det kommer till betting. Hockey är kanske inte en enorm sport ur ett internationellt perspektiv men i vårt avlånga land är det mycket populärt, precis som i Kanada, USA, Ryssland och Finland. Världens bästa hockeyliga heter NHL och hittas i USA/Kanada. Därefter kommer KHL – Rysslands motsvarighet som är näst högst rankad. Trea på listan är SHL, den svenska hockeyligan som tidigare hette Elitserien i Ishockey. Även landslagsturneringar som OS och VM lockar oddsare från hela landet.

En ishockeymatch kan inte sluta oavgjort vilket gör att det är vanligt att betta Money Line där resultatet räknas efter eventuell förlängning och straffar. Inom hockeyn är det också populärt att betta på vem som gör mål eller assist. Till skillnad från de flesta andra sporter är det två spelare som får assist-poäng.

E-sport

Förutom de traditionellt stora idrottsformerna finns nu även en del mer nischade grenar där man kan dra nytta av sin expertkunskap. Här finns betydligt större chanser att man har större kunskap än oddssättarna än i de mer bevakade idrottsgrenarna.

För 10 år sedan hade E-sporten aldrig nämnts i ett sådant här sammanhang men idag är det ett globalt fenomen och Sverige står sig bra i den elektroniska idrottsvärlden. CS:GO är svenskarnas favoriter och vi har flera lag på hög nivå som till exempel NiP – Ninjas in Pyjamas. Faktum är att NiP har fler följare på sociala medier än alla allsvenska klubbar i fotboll har tillsammans.

Andra E-sporter som många bettar på är Dota 2, FIFA, NBA 2K, Rocket League, Starcraft II, World of Warcraft och NHL. Populära marknader är vem som vinner flest kartor, får flest kills, blir MVP eller tar flest poäng. Inför större turneringar läggs långtidsspel på vilka som vinner turneringen.

Live betting och live streaming gör bettingen ännu roligare

När du bettar live spelar du på en pågående match. Konceptet är mycket populärt och ger en mer actionfylld betting i högre tempo. Du kan få unika marknader som endast finns när du bettar live och oddsen är ofta högre eftersom live betting är mer ovisst. När du besöker en sportsbook ligger live matcherna direkt på startsidan, sorterat efter sport och tävling.

För att få ut ännu mer av din live betting kan du streama matchen du spelar på. De största spelbolagen erbjuder idag live streamad sport gratis så länge du har ett aktivt bet inom 24 timmar eller ett positivt spelsaldo. Då kan du ta del av hundratals timmar live streamad sport helt gratis. Du får på så sätt allt samlat under ett och samma tak med live stream, live betting och komplett statistik över matchen.

Med Cash out kan du ta ut delar av vinsten innan matchen är över

Cash out finns idag hos samtliga spelbolag med svensk licens. Med cash out har du möjlighet att ta ut delar av dina vinster trots att matchen inte är färdigspelad. Är ditt spel inne klickar du på cash out och ser hur mycket av vinsten du kan få. Cash out är perfekt om du tror att motståndaren kommer vända matchen trots att ditt lag har ledningen. Genom att ta ut delar av vinsten slipper du förlora hela insatsen om dina farhågor besannas. För att få ut hela din vinst krävs att det att matchen är färdigspelad.